Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Εγκληματικότητα

Σε ένα σύγχρονο περιβάλλον όπου τα φαινόμενα βίας και εγκληματικής συμπεριφοράς τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο και να "δηλητηρίαζουν" την ομαλή κοινωνική διαβίωση των ανθρώπων, πρωτοβουλίες και προώθηση πολιτικών που αποβλέπουν στη πρόληψη και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.
Οι δείκτες εγκληματικότητας αυξάνονται σε ραγδαίο βαθμό σε διάφορους χώρουσ όπως στα σχολεία, στις διάφορες πλατείες μεταξύ συμμοριών. Επίσης, όσον αφορά τισ ληστείες, τη κακοποίηση ανθρώπων(βιασμοί,δολοφονίες,κλπ), είναι ένα σημαντικό γεγονός που αντί να μειώνεται με το πέρασμα των χρόνων όλο και αυξάνεται,και αυτό μας οδηγεί στο ερώτημα...μα το ελληνικό κράτος τι κάνει για όλα αυτά?,ποιοί είναι οι μηχανισμοί του προκειμένου να το ελαττώσουν? Οι νόμοι θα πρέπει να εφαρμόζονται χωρίς κυρώσεις ή να παραβλέπονται για κάποιο άτομο π.χ. καθώς έτσι παραβιάζονται οι νόμοι και οι περισσότεροι άνθρωποι ενώ στηρίζονται σε αυτούς προκειμένου να βρούν το δίκιο τους, εφόσον δεν μπορούν να κάνουν κάτι δοαφορετικό οι ίδιοι, ειδάλλως ο καθένας απο μας θα πέρνε τη διακαιοσύνη στα χέρια του.
Κατά συνέπεια, το ζήτημα της εφαρμογής των νόμων είναι αείποτε το σοβαρότερο πρόβλημα της λειτουργίας των πολιτειών και παραμένει ολόϊδιο.Το είχε επισημάνει ο Θουκυδίδης: «χείροσι νόμοις ακινήτοις χρωμένη πόλις κρείττων εστίν, ή καλώς έχουσιν ακύροις». Δηλαδή, ισχυρότερη και ευτυχέστερη είναι η πολιτεία που κυβερνάται με κακούς νόμους που εφαρμόζονται παρά με καλούς που δεν εφαρμόζονται.Κατ'αυτά τα λεγόμενα η ατιμωρισία είναι αυτή που πολλαπλασίαζει την εγκληματικότητα.
Πολλοί, λένε πως η εγκληματικότητα άρχισε να εξελίσεται σαν φαινόμενο με την έλευση των αλλοδαπών στη χώρα μας. Επειδή, δεν είχαν διαφορετικό τρόπο ώστε να επιβιώσουν η αρχική και μόνη τουσ λύση ήταν να κλέβουν και στη χειρότερη περίπτωση προκειμένου να τα καταφέρουν ίσως και να σκότωναν, έτσι άρχισαν να κατηγορούντε και σε κάθε συμβάν, που λαμβάνει χώρα ως πρώτοι ύποπτοι είναι οι ξένοι, έτσι μέσα από αυτό πρικύπτει και το φαινόμενο του ρατσισμού.
Εγλήματα, σήμερον ημέρα γίνονται κάθε μέρα. Δέν υπάρχει ημέρα που ένα γεγονός ανάλογου είδους να μην αναφερθεί στις ειδήσεις. Γιατί, να συμβαίνουν όλα αυτά, τι φταίει?, τι είναι αυτό που οδηγεί έναν άνθρωπο να προβεί σε ένα έγκλημα και στη συνέχεια να στιγματιστείίσωσ και για όλη του τη ζωή. Μήπως, τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας?. Μεγάλο, ποσοστό του πληθυσμού αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβήματα, αν ήταν όμως ο καθένας να προβεί σε κάποιο έγκλημα όλοι θα ήμασταν είτε μέσα στις φυλακές, είτε σε σοφρωνιστικά ιδρύματα.
Αυτά, τα άτομα όμως θα πρέπει να τηρούνται υπό παρακολούθηση και να κάνουν κάποια φαρμακευτική προκειμένου να λύνουν τα προβλήματα τους έτσι, και όχι να καταφεύγουν σε εγκληματικές πράξεις.
Κατά συνέπεια για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τόσο η αστυνομία όσο και το κράτος θα πρέπει να λάβουν ειδικά μέτρα, τόσο για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου όσο και για την εύρεση των εγκληματιώνκαι σε αυτό το σημείο σημαντικό ρόλο παίζει και η εγκληματολογία καθώς μέσα απο το προφίλ του δράστη που φτίαχνεται με τη βοήθεια τους να ερχόμαστε πιο κοντά στο να τους συλαμβάνουν.
Εν ολίγης, η εγκληματικότητα δε θα πάψει ποτέ να είναι σημείο αναφοράς όσον αφορά συζητήσεις στις ειδήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου