Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

πηγές

www.skai.gr
Κατσανέβας, Θ. (1986) Απασχόληση και ανεργία στην Ελλάδα.
ΙΝΕ – ΓΣΕΕ (2001) Η ελληνική οικονομία και η απασχόληση, Ετήσια Έκθεση 2003, Αθήνα.

Η Ανεργία στην Ε.Ε και την Ελλάδα.

Η πορεία της ανεργίας στην Ελλάδα είναι παρόμοια με αυτή στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή ενώ μέχρι και την πρώτη πετρελαϊκή κρίση το 1970 δεν αποτελούσε πρόβλημα η άνοδος της ήταν σημαντική από το σημείο εκείνο και έπειτα.
Η ανεργία αυξήθηκε τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη φθάνοντας στο επίπεδο του 9.6% του ενεργού πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η κοινοτική στατιστική υπηρεσία, η Eurostat. Το ποσοστό αυτό που είναι το μεγαλύτερο της τελευταίας δεκαετίας, αντιστοιχεί σε 15 εκατομμύρια 165 χιλιάδες ανέργους.
Τα στοιχεία για την Ελλάδα αναφέρονται στον περασμένο Ιούνιο, όταν η ανεργία στη χώρα μας είχε φθάσει στο 9.2%. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ανεργία έφθασε τον Αύγουστο στο 9.1% με 21 εκατ.872 χιλιάδες ανέργους.
Οι χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό ανέργων είναι η Ολλανδία (3.5%) και η Αυστρία (4.7%), ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζουν η Ισπανία(18.9%) και η Λετονία (18.3%).
Παρότι η πορεία της ανεργίας είναι παρόμοια στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (Ευρώπη, ΗΠΑ, Ιαπωνία) τα αίτια που την προκάλεσαν διαφέρουν όχι μόνο ανά οικονομία αλλά και ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Οι βασικές θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν την ανεργία είναι δύο: η νεοκλασική και η κεϋνσιανή.
Η αναζήτηση των αιτιών ανόδου της ανεργίας έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης πολλών ερευνητών, αλλά παρόλα αυτά κάποια, κοινά αποδεκτή παραδοχή δεν υπάρχει. Ο Paul Krugman (1994) υποστηρίζει πως σημαντικό ρόλο παίζει η τεχνολογία η οποία έχει αναβαθμίσει τη ζήτηση για εργαζομένους με υψηλές δεξιότητες, ενώ ταυτόχρονα έχει μειώσει τη ζήτηση για άτομα με χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων.
Μελετώντας την ελληνική αγορά εργασίας, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας μπορούν να εντοπισθούν στα εξής: 1) Η αδυναμία της ζήτησης για άτομα με υψηλές δεξιότητες να συμπορευτεί με την προσφορά. 2) Η ανεπάρκεια των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. 3) Η υψηλή προστασία και το αφανές κόστος των εργαζομένων. 4) Η ανελαστικότητα της αγοράς εργασίας, και 5) Ο ρόλος τον μεταναστών.
Συμπερασματικά, καταλήγουμε στο γεγονός ότι, το πρόβλημα της ανεργίας είναι αρκετά πολύπλοκο ενώ οι αιτίες της ποικίλουν. Μελετώντας την ελληνική αγορά εργασίας προκύπτει πως το πρόβλημα της ανεργίας οφείλεται κυρίως σε θεσμικούς παράγοντες. Επιπλέον, οι κυβερνητικές πολιτικές και συγκεκριμένα οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης δε φαίνονται ικανές να μειώσουν το ποσοστό της ανεργίας.
Όπως προκύπτει λοιπόν από τα παραπάνω το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα
είναι σε μεγάλο βαθμό διαρθρωτικό και επομένως η καταπολέμηση του απαιτεί την ενεργοποίηση μικροοικονομικών πολιτικών σε συνδυασμό φυσικά με άλλους παράγοντες όπως η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων σε τομείς με διεθνείς ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Η Ανεργία στην Ε.Ε και την Ελλάδα.

Με τον εφιάλτη της ανεργίας βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη. Το ποσοστό ξεπερνάει ήδη τα έξι εκατομμύρια, παρά τις ελπίδες που υπάρχουν για σταδιακή έξοδο της Ευρώπης από την κρίση. Η Κομισιόν προβλέπει ότι ο μέσος όρος ανεργίας στην ευρωζώνη θα φθάσει φέτος το 9,5%, το 2010 το 10,7% και το 2011 το 10.9%. Με αποτέλεσμα να ενισχυθούν περαιτέρω τα όποια υφιστάμενα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης από κοινού με την ανάγκη να επαναπροσδιορισθούν άλλα μέτρα για να στηριχθούν και ατομικά πλέον οι άνεργοι, ιδίως οι συμβασιούχοι που συχνά έχουν ιδιαίτερα ελλειμματική κάλυψη.

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Νέα Γρίπη

Ανησυχία προκαλεί στον ελληνικό πληθυσμό ο ιός, δυσπιστία όμως το εμβόλιο. Καθώς δεν είναι σίγουροι για το νέο φαρμακευτικό προϊόν που του πλασάρουν οι ιατροί, αφού και ποσοστό των ιδίων δεν τολμούν να το κάνουν.
Παρά τις ανησυχίες τους όμως ο κόσμος για το εμβόλιο πρέπει να προβούν σε αυτή τη κίνηση, καθώς αριθμούνται 44 θύματα μέχρι τώρα στην Ελλάδα από τη νέα γρίπη. Τ
α τέσσερα τελευταία θύματα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009. Επίσης τη τρίτη 8-12-2009 ανακοινώθηκαν οι πρώτοι 2 θάνατοι στη Κύπρο από τη νέα γρίπη Α.
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, το κύμα πανδημίας βρίσκεται σχεδόν στην κορύφωσή του. Καθώς σε όλο τον κόσμο, 10.567 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), εκ των οποίων οι 1.227 είναι Ευρωπαίοι.

Επομένως, το μόνο που μας απομένει είναι να προσέχουμε τις μεταξύ μας επαφές, η καθαριότητα των χεριών να είναι συχνότερη, να μη γίνονται έξοδοι χωρίς ανούσιο λόγο και ο θεός, βοηθός….